Petra was een stad in wat nu Jordanië is. Vroeger woonden in deze stad de Nabateeërs, die in de rotsen grafmonumenten hebben uitgehouwd. Hun stad is in 106 door de Romeinen veroverd. De Nabateeërs waren rijk geworden door de handelsroute die door hun gebied ging. Vanuit Jemen werd wierook naar het Romeinse Rijk, Syrië en Perzië vervoerd. De handelaren moesten zodoende belasting betalen aan de Nabateeërs. Petra werd hierdoor een welvarende stad, waar naar schatting ongeveer 25.000 mensen woonden.

Lange tijd was het bestaan van Petra onbekend in de Westerse wereld, totdat Jean Louis Burckhardt de stad in 1812 herontdekte. Hij moest zich hiervoor vermommen zodat de lokale bevolking niet wist dat hij een westerling was.

Het is indrukwekkend om de uitgehouwen grafmonumenten te zien, zeker als u bedenkt met welke primitieve middelen de Nabateeërs deze zo'n twee millenia geleden gemaakt moeten hebben. Hoe ze dit precies gedaan hebben, is nog niet bekend.

Het bekendste monument van Petra is Al Khazneh, dit is het eerste van Petra wat u ziet als u de kloof uitkomt. Deze graftempel werd omstreeks 85 v. Chr. gebouwd. De voorgevel heeft Korintische zuilen en is 40 meter hoog en 25 meter breed.

De stad behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is verkozen tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen.

Als u Petra bezoekt, dan kunt u dit het beste vroeg in de ochtend doen, voordat de toeristenbussen beginnen te komen. De ervaring die u dan heeft als u dan door de kloof loopt die de toegang vormt terwijl u dan ineens door de kloof Petra voor het eerst ziet, is indrukwekkend. Later op dag ziet u voor de graftempel  Al Khazneh vele toeristen staan, wat de ervaring nog steeds indrukwekkend maakt, maar net wat minder. Daarnaast kan het in Petra behoorlijk warm worden, afhankelijk van het seizoen. Rondlopen in de ochtend is zodoende prettiger.

Opmerkingen

Heeft u recent Petra bezocht en heeft u tips voor andere bezoekers? Of misschien heeft u een vraag over Petra? Laat dan uw opmerkingen hier achter.