Peking of Beijing is de hoofdstad van de Volksrepubliek China. Het is een enorme stad en is met name een bestuurlijk centrum. De economische steden van China zijn Shanghai en Hong Kong. China heeft in het verleden verschillende hoofdsteden gehad, maar de Ming Dynastie verplaatste de hoofdstad in 1403 naar Beijing (wat letterlijk de hoofdstad van het Noorden betekend). Daarbij is tevens de huidige bekende binnenstad aangelegd en de Verboden Stad en de Hemeltempel. In 1928 werd Nanking weer de hoofdstad en veranderde de naam van Peking in Peiping. Tijdens de bezetting door Japan, werd de naam door de Japanners weer Peking en was het de hoofdstad van de Japanse Vazalstaat in Noord China. Na de capitulatie in 1945 kreeg de stad zijn naam Peiping weer terug totdat Mao met de communistische revolutie Peking weer tot hoofdstad maakte en de naam Peking teruggaf.

De stad is bekend om zijn hutongs, dit zijn kleine steegjes tussen de traditionele woningen in de stad. De hutongs hebben vaak een centraal binnenpleintje wat zorgde voor cohesie en saamhorigheid. Zeker sinds de Olympische Spelen in 2008 zijn er veel hutongs afgebroken en kregen mensen als alternatief een woning in één van de grote nieuwbouwcomplexen.

Naast de reeds genoemde attracties kun je in Peking ook delen van de Grote muur van China (Chinese Muur) bezoeken. Het Plein van de Hemelse vrede moet u ook gezien hebben. Iedereen heeft nog de beelden van 1989 op het netvlies toen één man een colonne tanks tegenhield tijdens de studentenopstand. Verder zijn er nog: Het mausoleum van Mao, de Minggraven en de CCTV toren van de Nederlander Rem Koolhaas.

Topattracties

Boeken

DK Eyewitness reisgids Beijing en Shanghai
DK Eyewitness reisgids Beijing en Shanghai
De reisgids van Peking, 240 p., Engels.
Koop bij bol.com voor € 7,80
Wat & Hoe taalgids Chinees (Mandarijn)
Wat & Hoe taalgids Chinees (Mandarijn)
Maak u verstaanbaar en spreek wat Chinees bij uw bezoek aan China.
Koop bij bol.com voor € 11,99

Opmerkingen

Heeft u recent Peking bezocht en heeft u tips voor andere bezoekers? Of misschien heeft u een vraag over Peking? Laat dan uw opmerkingen hier achter.

Super deals

Foto in lijst van de Verboden Stad in China aan hetj water
Foto in lijst van de Verboden Stad in China aan hetj water
Fotolijst zwart met witte passe-partout en een afmeting van 40x30 cm.
Koop bij bol.com voor € 21,95
The Last Emperor
The Last Emperor
Met negen Oscars bekroonde film over het leven in de Verboden Stad
Koop bij bol.com voor € 18,49
LEGO Architecture De Chinese muur
LEGO Architecture De Chinese muur
Bouw een stukje van de echte Chinese muur in China na met Lego.
Koop bij bol.com voor € 89,90
Puzzel Chinese Muur
Puzzel Chinese Muur
Puzzel van 1000 stukjes met uitzicht over de Chinese Muur
Koop bij bol.com voor € 32,95
Plexiglas Chinese Muur wanddecoratie
Plexiglas Chinese Muur wanddecoratie
Een wanddecoratie van 90x60 cm.
Koop bij bol.com voor € 78,95